Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
PENGOLAHAN KUE SARI MUKA SINGKONG (MANIHOT ESCULENTA)
Abstrak (Abstracts)
Mario Vider Ratumbanua, Diversification of Cassava Muka Sari Cake, Assignment Finally, the Balikpapan State Polytechnic culinary study program, 2020. This study aims to 1) determine the process of making cakes extract, 2) to determine the food cost of cassava facial juice cake, 3) to determine the level of consumer preference for cassava facial juice cake in terms of color, aroma, texture, and taste, 4) to determine the hedonic quality test from consumers to facial essence cakes in terms of color, aroma, texture, and taste. Based on hedonic test data from the aspects of color, aroma, texture and taste which was processed from the SPSS 25.0 For Windows application. Cassava face cake sample (F1) obtained an average value in terms of color 4.00, texture 4.16, aroma 3.8, and 4.00 flavors. The sample of cassava juice cake (F2) obtained the average value in terms of color 3.96, texture 4.16, aroma 3.68, and taste 3.8 Face juice cake The sample of cassava (F3) obtained an average value in terms of color 3.72, texture 3.4, aroma 3,8, and taste 3,8 and obtained F1 products more favored by panelists. because of the average number of the three samples, the F1 product has a large value compared to the value of other products. Based on the hedonic quality test data from the aspects of color, aroma, texture, and taste processed from the SPSS 25.0 For Windows application. Cassava face cake sample (F1) obtained an average value in terms of color 4.24, texture 3.8, aroma 3.68, and 4.04 flavors. Cassava extract cake (F2) obtained the average value of in terms of color 3.56, texture 3.32, aroma 3.68, and taste 3.84. Cassava Face Cake sample (F3) obtained an average value in terms of color 3.16, texture 3.04, aroma 3.48, and 3.88 flavors. And it was found that F1 products were more preferred by panelists. because of the average number of the three samples, the F1 product has a great value compared to the value of other products. Mario Vider Ratumbanua, Diversifikasi Kue Sari Muka Singkong, Tugas Akhir, program studi tata boga Politeknik Negeri Balikpapan, 2020. Penelitian ini bertujuan untuk 1) untuk mengetahui proses pembuatan kue sari muka, 2) untuk mengetahui food cost terhadap kue sari muka singkong, 3) untuk mengetahui tingkat kesukaan konsumen terhadap kue sari muka singkong dari segi warna, aroma, tekstur, dan rasa, 4) untuk mengetahui uji mutu hedonik dari konsumen terhadap kue sari muka dari segi warna, aroma, tekstur, dan rasa. Berdasarkan data uji hedonik dari aspek warna, aroma, tekstur dan rasa yang diolah dari aplikasi SPSS 25.0 For Windows. Kue sari muka singkong sampel (F1) memperoleh nilai rata-rata dari segi warna 4,00, tekstur 4,16, aroma 3,8, dan rasa 4,00. Kue sari muka singkong sampel (F2) memperoleh nilai ratarata dari segi warna 3,96, tekstur 4,16, aroma 3,68, dan rasa 3,8 Kue sari muka singkong sampel (F3) memperoleh nilai rata-rata dari segi warna 3,72, tekstur 3,4, aroma 3,8, dan rasa 3,8 dan didapakatkan produk F1 lebih banyak disukai panelis. karena dari jumlah rata-rata dari ketiga sampel, produk F1 memiliki nilai besar dibandingkan dengan nilai produk lain. Berdasarkan data uji mutu hedonik dari aspek warna, aroma, tekstur, dan rasa yang diolah dari aplikasi SPSS 25.0 For Windows. Kue sari muka singkong sampel (F1) memperoleh nilai rata-rata dari segi warna 4,24, tekstur 3,8, aroma 3,68, dan rasa 4,04. Kue sari muka singkong (F2) memperoleh nilai rata-rata dari segi warna 3,56, tekstur 3,32, aroma 3,68, dan rasa 3,84. Kue Sari Muka Singkong sampel (F3) memperoleh nilai rata-rata dari segi warna 3,16, tekstur 3,04, aroma 3,48, dan rasa 3,88. Dan didapatkan produk F1 lebih banyak disukai panelis. karena dari jumlah rata-rata dari ketiga sampel, produk F1 memiliki nilai besar dibandingkan dengan nilai produk lain.

Keyword : Singkong Kue Sari Muka Food Cost Uji Organoleptik

Nilai Properti
: MARIO VIDER RATUMBANUA, : 942017041, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2020, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Farida, S.Pd., M.Pd.

E-mail :farida@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Abdul Gafur, S.Pd., M.Pd.

E-mail :abdul.gafur@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
https://www.elementbike.id/data/selotgacorku/https://karanganbungacilacap.com/https://vclass.unila.ac.id/blog/sdana/https://sipolahta.dispermadesdukcapil.jatengprov.go.id/fontawesome-free/-/slot186/https://dupak.dinkes.jatimprov.go.id/public/storage/-/https://simawa.upnvj.ac.id/uploads/temp/smaxwin/https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/https://www.elementbike.id/product/slot186/https://bpiw.pu.go.id/image/scatter/http://lms.sipil.ft.unand.ac.id/layouts/https://e-learning.universitasbumigora.ac.id/local/maxclub/