Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
PENAMBAHAN TEPUNG CEMPEDAK DALAM PEMBUATAN ROTI MANIS
Abstrak (Abstracts)
The purpose of this study 1) to determine whether cempedak fruit can be used as flour and can be used as an additive to sweet bread. 2) to determine the processing of sweet bread with the addition of cempedak flour. 3) to determine the level of consumer preference for sweet bread with the addition of cempedak flour. 4) to determine the quality level of sweet bread products with the addition of cempedak flour. Based on a questionnaire from the aspects of color, aroma, texture, and taste, the hedonic test that was processed from the SPSS 25.0 For Windows application obtained an average value of preference in terms of color (4.36), which states that the panelists like formula 3 75% equivalent to 45 grams, from the aroma aspect (4.16) states that the panelists like formula 3 75% equivalent to 45 grams, from the texture aspect (4.76) states the panelists like formula 3 75% equivalent to 45 grams, and from the taste aspect (4.52), which states panelists like formula 2 50% 35gram equivalent. Based on a questionnaire from the aspects of color, aroma, texture, and taste, the hedonic test that was processed from the SPSS 25.0 For Windows application obtained an average value of preference in terms of whitish yellow color with an average (4.36), the panelists chose the quality with a good aroma. average (4.60), panelists chose soft-textured quality with average (4.60), panelists chose cempedak taste quality with average (4.52). Tujuan penelitian ini 1) untuk mengetahui apakah buah cempedak bisa dijadikan tepung dan dapat dijadikan bahan penambahan pada roti manis. 2) untuk mengetahui proses pengolahan roti manis dengan penambahan tepung cempedak. 3) untuk mengetahui tingkat kesukaan konsumen terhadap roti manis dengan penambahan tepung cempedak. 4) untuk mengetahui tingkat mutu pada produk roti manis dengan penambahan tepung cempedak. Berdasarkan kuesioner dari aspek warna, aroma, tekstur, dan rasa, uji hedonik yang diolah dari aplikasi SPSS 25.0 For Windows diperoleh nilai rata-rata kesukaan dari segi warna (4,36) yaitu menyatakan panelis suka dengan formula 3 75% setara 45gram, dari aspek aroma (4.16) yaitu menyatakan panelis suka dengan formula 3 75% setara 45gram, dari aspek tekstur (4.76) menyatakan panelis suka dengan formula 3 75% setara 45gram, dan dari aspek rasa (4.52) yaitu menyatakan panelis suka dengan formula 2 50% setara 35gram. Berdasarkan kuesioner dari aspek warna, aroma, tekstur, dan rasa, uji hedonik yang diolah dari aplikasi SPSS 25.0 For Windows diperoleh nilai rata-rata kesukaan dari segi warna kuning keputihan dengan rata-rata (4.36), panelis memilih kualitas beraroma cempedak dengan rata-rata(4.60), panelis memilih kualitas bertekstur lembut dengan rata-rata (4.60), panelis memilih kualitas rasa cempedak dengan rata-rata(4.52).

Keyword : Cempedak, Sweet Bread, Hedonic Test, Hedonic Quality Test.

Nilai Properti
: DITASARI RANTESALU, : 942017011, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2020, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Henry Winnarko, S.Pd., M.Pd.

E-mail :henry.winarko@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Dra. Nawang Retno Dwiningrum, M.Si.

E-mail :nawang.retno@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
https://www.elementbike.id/data/selotgacorku/https://karanganbungacilacap.com/https://karanganbungacilacap.com/selotgacorku/https://sipolahta.dispermadesdukcapil.jatengprov.go.id/fontawesome-free/-/slot186/https://dupak.dinkes.jatimprov.go.id/public/storage/-/https://simawa.upnvj.ac.id/uploads/temp/smaxwin/https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/https://www.elementbike.id/product/slot186/https://bpiw.pu.go.id/image/scatter/http://lms.sipil.ft.unand.ac.id/layouts/https://e-learning.universitasbumigora.ac.id/local/maxclub/