Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
PENAMBAHAN TEPUNG TALAS KETAN (COLOCASIA ESCULENTA L SCHOTT) PADA PEMBUATAN BUTTER CAKE
Abstrak (Abstracts)
The addition of Sticky Taro (Colocasia Esculenta L Schott) Flour On Butter Cake. Final project, Balikpapan, Food and Beverage Department. Balikpapan State Polytechnic, 2017. This study are purposed to 1) to know the process of taro flour processing, 2) to know taro flour can be processed into butter cake, 3) to know the level of preference to the color, texture, flavor and the taste of butter cake with the addition of taro flour. There is two step experiment and organoleptic test with acceptance test that is hedonic test which involves 25 trained panelists, then the result is analyzed by using descriptive statistic method to know the level of favorite butter cake with addition of taro flour 40 gr, 60 gr, and 80 gr. Based on the experimental results, it is found that taro flour can be used as an additional material in the making of butter cake with the stage of taro flour by peeling, washing, thinly slicing, soaking with salt water solution, draining, dry to dry, blending and blend. From the results of hedonic test, the panelists found that they liked the color with value of 4.12 (F1 as much 40 gr) with value of 3.88 (F2 as much 60 gr), with value 3.72 (F3 as much 80 gr). Expressing likes to textures with value 4.24 (F1 as much 40 gr), with value 3.76 (F2 as much 60 gr), with value 3.76 (F3 as much 80 gr). Expressing likes to aroma with value 4.48 (F1 as much 40 gr), with value 4.00 (F2 as much 60 gr), with value 4.08 (F3 as much 80 gr) and express liking to taste with value 4.20 (F1 as much 40 gr), with value 4.20 (F2 as much 60 gr) and with value 3.96 (F3 as much 80 gr). Penambahan Tepung Talas Ketan (Colocasia Esculenta L Schott) Pada Pembuatan Butter Cake. Tugas akhir, Balikpapan, Program Studi Tata Boga. Politeknik Negeri Balikpapan, 2017. Penelitian ini bertujuan untuk 1) mengetahui proses pengolahan tepung talas, 2) mengetahui tepung talas dapat diolah menjadi butter cake, 3) mengetahui tingkat kesukaan terhadap warna, tekstur, aroma dan rasa dari butter cake dengan penambahan tepung talas. Tahap penelitian yaitu dengan melakukan eksperimen dan pengujian organoleptik dengan uji penerimaan yaitu uji hedonik yang melibatkan 25 panelis agak terlatih kemudian hasilnya dianalisa menggunakan metode statistik deskriptif untuk mengetahui tingkat kesukaan butter cake dengan penambahan tepung talas sebanyak 40 gr, 60 gr, dan 80 gr. Berdasarkan hasil penelitian eksperimen didapatkan tepung talas dapat dijadikan bahan tambahan pada pembuatan butter cake dengan tahap pembuatan tepung talas dengan cara dikupas kulitnya, cuci bersih, iris tipis, rendam dengan larutan air garam, tiriskan, jemur hingga kering, haluskan menggunakan blender dan ayak. Dari hasil uji hedonik didapatkan panelis menyatakan suka terhadap warna dengan nilai 4.12 (F1 sebanyak 40 gr), dengan nilai 3.88 (F2 sebanyak 60 gr), dengan nilai 3.72 (F3 sebanyak 80 gr). Menyatakan suka terhadap tekstur dengan nilai 4.24 (F1 sebanyak 40 gr), dengan nilai 3.76 (F2 sebanyak 60 gr), dengan nilai 3.76 (F3 sebanyak 80 gr). Menyatakan suka terhadap aroma dengan nilai 4,48 (F1 sebanyak 40 gr), dengan nilai 4.00 (F2 sebanyak 60 gr), dengan nilai 4.08 (F3 sebanyak 80 gr) dan menyatakan suka terhadap rasa dengan nilai 4.20 (F1 sebanyak 40 gr), dengan nilai 4.20 (F2 sebanyak 60 gr), dan nilai 3.96 (F3 sebanyak 80 gr).

Keyword : butter cake, tepung talas, warna, tekstur, aroma, rasa

Nilai Properti
: DAMAYANTI, : 140309255794, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2017, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Yogiana Mulyani, M.M.Par.

E-mail :yogiana.mulyani@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Abdul Gafur, S.Pd., M.Pd.

E-mail :abdul.gafur@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
https://www.elementbike.id/data/selotgacorku/https://karanganbungacilacap.com/https://vclass.unila.ac.id/blog/sdana/https://sipolahta.dispermadesdukcapil.jatengprov.go.id/fontawesome-free/-/slot186/https://dupak.dinkes.jatimprov.go.id/public/storage/-/https://simawa.upnvj.ac.id/uploads/temp/smaxwin/https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/https://www.elementbike.id/product/slot186/https://bpiw.pu.go.id/image/scatter/http://lms.sipil.ft.unand.ac.id/layouts/https://e-learning.universitasbumigora.ac.id/local/maxclub/