Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
UJI HEDONIK BANANA CRUMBLE CAKE
Abstrak (Abstracts)
Hedonic Test Banana Crumble Cake. Final project, Food and Beverage Departement, Balikpapan State Polytechnic, 2017. The purpose of this study is to (1) find out whether bananas can be used as an additional ingredient in crumble cake processing. (2) to find out how the processing of crumble cake with the addition of banana. (3) to know the level of consumer preference or buyer to crumble cake with banana enlargement seen from aspect of color, aroma, texture, and taste. Research that the authors do there are two stages of research. The first stage is a preliminary study with experimental methods. The second stage is a follow-up study conducted by organoleptic test. This research involves students of food and beverage semester 4 (four) at Campus of State Polytechnic of Balikpapan, which is 25 panelist somewhat trained who use the test of hedonic Based on experiment result got banana mahuli can be used as additional material in making crumble cake, with stage addition of banana mahuli is peeling fruit Banana from the skin, weighing, smoothing by using a spoon by pressing. From the results of the hedonic test the panelists said that they liked the average rating on the color aspect (4.16), aroma (4.16), texture (4.16), and taste (4.28). Uji Hedonik Banana Crumble Cake. Tugas akhir, Program Studi Tata Boga, Politeknik Negeri Balikpapan,2017. Tujuan dilakukannya penelitian ini adal untuk (1) mengetahui apakah buah pisang dapat dijadikan sebagi bahan tambahan pengolahan crumble cake. (2) untuk mengetahui bagaimana pengolahan crumble cake dengan penambahan pisang. (3) untuk mengetahui tingkat kesukaan konsumen atau pembeli terhadap crumble cake dengan enambahan pisang dilihat dari aspek warna, aroma, tekstur, dan rasa. Penelitian yang penulis lakukan ada dua tahap penelitian. Tahap pertama adalah penelitian pendahuluan dengan metode eksperimen. Tahap kedua adalah penelitian lanjutan yang dilakukan dengan uji organoleptik. Penelitian ini melibatkan mahasiswa tata boga semester 4 di Kampus Politeknik Negeri Balikpapan, yakni 25 orang panelis agak terlatih yang menggunakan uji hedonik Berdasarkan hasil penelitian eksperimen didapatkan buah pisang mahuli dapat dijadikan bahan tambahan pada pembuatan crumble cake, dengan tahap penambahan buah pisang mahuli ialah pengupasan buah pisang dari kulitnya, penimbangan, penghalusan dengan menggunakan sendok dengan cara ditekan – tekan. Dari hasil uji hedonik didapatkan panelis menyatakan suka dengan penilaian rata – rata pada aspek warna (4.16), aroma (4.16), tekstur (4.16), dan rasa (4.28).

Keyword : Buah Pisang Mahuli, Crumble, Uji Hedonik

Nilai Properti
: VIKY HERIANES, : 140309258994, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2017, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Dr. Tuatul Mahfud, S.Pd., M. Pd.

E-mail :tuatul.mahfud@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Dra. Nawang Retno Dwiningrum, M.Si.

E-mail :nawang.retno@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
https://www.elementbike.id/data/selotgacorku/https://karanganbungacilacap.com/https://vclass.unila.ac.id/blog/sdana/https://sipolahta.dispermadesdukcapil.jatengprov.go.id/fontawesome-free/-/slot186/https://dupak.dinkes.jatimprov.go.id/public/storage/-/https://simawa.upnvj.ac.id/uploads/temp/smaxwin/https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/https://www.elementbike.id/product/slot186/https://bpiw.pu.go.id/image/scatter/http://lms.sipil.ft.unand.ac.id/layouts/https://e-learning.universitasbumigora.ac.id/local/maxclub/