Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
PENAMBAHAN BUBUK BIJI ALPUKAT (PERSEA AMERICANA MILL) DALAM PEMBUATAN COFFE PANNA COTTA
Abstrak (Abstracts)
Wanda Aditya Nugraha, addition of avocado seed powder (Persea americana mill) in the manufacture of coffe panna cotta. Final project, Balikpapan, Balikpapan State Polytechnic Culinary Study Program, 2022. This study has several objectives, namely 1) To prove that avocado seeds can be an additional ingredient in the manufacture of coffe panna cotta, 2) To know the process of making coffe panna cotta with the addition of avocado seed powder, 3) To determine the level of preference of the panelists to coffe panna cotta avocado seeds, 4) to analyze the difference in hedonic quality of coffee panna cotta with the addition of 50%, 70% and 100%. This study uses experimental methods, analyzing and processing data using SPSS 26.0 for windows. Panelists hedonic test results Most liked the avocado seed coffee panna cotta product with the addition of 70% avocado seed powder based on the average for color 4.37 (like), aroma 4.37 (like), texture 4.10 (like) and taste 3.53 (like). From the results of the hedonic quality test, in terms of aroma, and color, the panelists preferred the addition of 70% with an average value of aroma 4.37 (Scented with coffee and avocado seeds) and color 4.27 (Light chocolate), in terms of taste, panelists chose the addition of 100%. with a value of 3.97 (sweet, slightly bitter & savory taste), and in terms of texture the panelists prefer the addition of 70% and the addition of 50% with an average value of 4.57 (Solid and very soft). Penelitian ini memiliki beberapa tujuan yaitu 1) Untuk membuktikan bahwa biji alpukat dapat menjadi menjadi bahan tambahan dalam pembuatan coffe panna cotta, 2) Dapat mengetahui proses pembuatan coffe panna cotta dengan penambahan bubuk biji alpukat, 3) Untuk mengetahui tingkat kesukaan panelis terhadap coffe panna cotta biji alpukat, 4) untuk menganalisis perbedaan mutu hedonik coffe panna cotta dengan penambahan 50%, 70% dan 100%. Penelitian ini menggunakan metode eksperimen, menganalisis dan pengolahan data menggunakan SPSS 26.0 for windows. Hasil uji hedonik panelis Paling menyukai produk coffe panna cotta biji alpukat dengan penambahan 70% bubuk biji alpukat berdasarkan rata-rata untuk warna 4.37 (suka), aroma 4.37 (suka), tekstur 4.10 (suka) dan rasa 3,53 (suka). Dari hasil uji mutu hedonik, dari segi aroma, dan warna panelis lebih memilih penambahan 70% dengan nilai rata-rata aroma 4.37 (Beraroma kopi dan biji alpukat) dan warna 4,27 (Coklat muda), dari segi rasa panelis memilih penambahan 100% dengan nilai 3,97 (Manis, berasa agak pahit & gurih), dan dari segi tekstur panelis lebih memilih penambahan 70% dan penambahan 50% dengan nilai rata-rata 4.57 (Padat dan sangat lembut).

Keyword : Key words: Avocado seed powder, Coffe panna cotta, Hedonic Test, Hedonic Quality Test.

Nilai Properti
: WANDA ADITYA NUGRAHA, : 942019064, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2022, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Dr. Tuatul Mahfud, S.Pd., M. Pd.

E-mail :tuatul.mahfud@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Dra. Nawang Retno Dwiningrum, M.Si.

E-mail :nawang.retno@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
https://www.elementbike.id/data/selotgacorku/https://karanganbungacilacap.com/https://vclass.unila.ac.id/blog/sdana/https://sipolahta.dispermadesdukcapil.jatengprov.go.id/fontawesome-free/-/slot186/https://dupak.dinkes.jatimprov.go.id/public/storage/-/https://simawa.upnvj.ac.id/uploads/temp/smaxwin/https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/https://www.elementbike.id/product/slot186/https://bpiw.pu.go.id/image/scatter/http://lms.sipil.ft.unand.ac.id/layouts/https://e-learning.universitasbumigora.ac.id/local/maxclub/