Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
PENGGUNAAN TEPUNG MOCAF PADA PEMBUATAN BOLU MILKBATH DENGAN ISIAN SINGKONG PADA PEMBUATAN DESSERT BOX
Abstrak (Abstracts)
Eza Rabina Alya, The use of mocaf flour in the manufacture of milkbath sponge with cassava filling in the manufacture of dessert boxes. Final Project, Balikpapan State Polytechnic Catering Study Program, 2022. Dessert box is a dessert that is served directly using a box to make it easier for consumers to consume. This study aims to determine the process of making dessert boxes, to find out the process of making stuffing from dessert boxes, to find out the results of hedonic tests on dessert boxes, and to find out the results of hedonic quality tests on dessert boxes. In the preliminary study, experimental product manufacture was carried out to find good results, then in further research, organoleptic tests were carried out on dessert boxes using mocaf flour, trials were carried out with 5 people with limited panelists. Based on the hedonic test analysis, on the cassava dessert box product with the use of mocaf flour, based on the hedonic test analysis, on the cassava dessert box product with the use of mocaf flour, the panelists liked the dessert box product in terms of color, aroma, texture and taste. In the hedonic quality test, the cassava dessert box product with the use of mocaf flour, panelists liked the dessert box product, this is evidenced by the results of the analysis that has been done. Eza Rabina Alya, Penggunaan tepung mocaf pada pembuatan bolu milkbath dengan isian singkong pada pembuatan dessert box. Tugas Akhir, Program Studi Tata Boga Politeknik Negeri Balikpapan, 2022. Dessert box merupakan hidangan penutup yang penyajiannya langsung menggunakan box untuk mempermudah konsumen mengkonsumsi. Pada penelitian ini memiliki tujuan untuk mengetahui proses pembuatan dessert box, untuk mengetahui proses pembuatan isian dari dessert box, untuk mengetahui hasil uji hedonik pada dessert box, dan untuk mengetahui hasil dari uji mutu hedonik pada dessert box. Pada penelitian pendahuluan dilakukan eksperimen pembuatan produk untuk mencari hasil yang baik, kemudian pada penelitian lanjutan dilakukan uji organoleptik terhadap dessert box dengan penggunaan tepung mocaf dilakukan uji coba dengan 5 orang dengan panelis terbatas. Berdasarkan analisa uji hedonik, pada produk singkong dessert box dengan penggunaan tepung mocaf, Berdasarkan analisis uji hedonik, pada produk dessert box singkong dengan penggunaan tepung mocaf, panelis menyukai produk dessert box baik dari segi warna, aroma, tekstur dan rasa. Pada uji mutu hedonik, produk dessert box singkong dengan penggunaan tepung mocaf panelis menyukai produk dessert box, hal ini dibuktikan dengan hasil analisis yang telah dilakukan.

Keyword : Dessert Box, Mocaf Flour, Cassava, Hedonic Test, Hedonic Quality Test.

Nilai Properti
: EZA RABINA ALYA, : 942019008, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2022, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Ria Setyawati, S.PD.T., M.Pd.

E-mail :ria.setyawati@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Praseptia Gardiarini, S.Gz., M.P.H.

E-mail :praseptia@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
https://www.elementbike.id/data/selotgacorku/https://karanganbungacilacap.com/https://vclass.unila.ac.id/blog/sdana/https://sipolahta.dispermadesdukcapil.jatengprov.go.id/fontawesome-free/-/slot186/https://dupak.dinkes.jatimprov.go.id/public/storage/-/https://simawa.upnvj.ac.id/uploads/temp/smaxwin/https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/https://www.elementbike.id/product/slot186/https://bpiw.pu.go.id/image/scatter/http://lms.sipil.ft.unand.ac.id/layouts/https://e-learning.universitasbumigora.ac.id/local/maxclub/