Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
UJI ORGANOLEPTIK SWISS ROLL CAKE DENGAN PENAMBAHAN BUBUK JAHE MERAH (ZINGIBER OFFICINALE VAR RUBRUM RHIZOME)
Abstrak (Abstracts)
Putri, Aradea Purnama, Swiss Roll Cake Organoleptic Test With Addition of Red Ginger Powder (Zingiber Officinale Var Rubrum Rhizome), Final Project, Balikpapan, Tata Boga Study Program, Balikpapan State Polytechnic, 2018. This study aims to 1) find out whether red ginger powder can used as additional ingredients in the manufacture of swiss roll, 2) knowing the process of making rolls in addition to red ginger powder, 3) knowing the results of the hedonic test, 4) knowing the results of the hedonic quality test. The type of research used is organoleptic research and analysis with practically 5 expert panelists. The collected data were analyzed descriptively statistically. The results of the study stated that 1) red ginger powder can be used as an additional ingredient in the manufacture of swiss roll, 2) the process of making swiss roll with the addition of powdered red ginger begins with the preparation and weighing of swiss roll material, shaking, roasting, filling, rolling, cooling and cutting. 4) the results of the hedonic test in terms of color contained the opposite with an average of 3.80, the aroma expressed likes with an average of 4.00, the texture expressed with an average of 3.60, a sense of expressing an average of 4.00, 5 ) hedonic in terms of color will be interesting with an average of 3.60, fragrant aroma with an average of 4.00, a texture that reads with an average of 3.40, a concrete taste of ginger with an average of 4.20. Putri, Aradea Purnama, Uji Organoleptik Swiss Roll Cake Dengan Penambahan Bubuk Jahe Merah (Zingiber Officinale Var Rubrum Rhizome), Tugas Akhir, Balikpapan, Program Studi Tata Boga, Politeknik Negeri Balikpapan, 2018. Penelitian ini bertujuan untuk 1) mengetahui apakah bubuk jahe merah dapat dijadikan sebagai bahan tambahan dalam pembuatan swiss roll, 2) mengetahui proses pembuatan swiss roll dengan tambahan bubuk jahe merah, 3) mengetahui hasil uji hedonik, 4) mengetahui hasil uji mutu hedonik. Jenis penelitian yang digunakan yaitu penelitian eksperimen dan uji organoleptik dengan melibatkan 5 panelis ahli. Data yang terkumpul dianalisis secara statistik deskriptif. Hasil penelitian menyatakan 1) bubuk jahe merah dapat digunakan sebagai bahan tambahan rasa dalam pembuatan swiss roll, 2) proses pembuatan swiss roll dengan penambahan jahe merah bubuk dimulai dengan persiapan dan penimbangan bahan swiss roll, pengocokan, pemanggangan, pengisian, penggulungan, pendinginan dan pemotongan. 4) hasil uji hedonik dari segi warna menyatakan agak suka dengan rata-rata 3.80, aroma menyatakan suka dengan rata-rata 4.00, tekstur menyatakan agak suka dengan rata-rata 3.60, rasa menyatakan suka dengan rata-rata 4.00, 5) hasil uji mutu hedonik dari segi warna menyatakan agak menarik dengan rata-rata 3.60, aroma menyatakan harum dengan rata-rata 4.00, tekstur menyatakan agak lembut dengan rata-rata 3.40, rasa menyatakan terasa jahe dengan rata-rata 4.20.

Keyword : Swiss Rolls, Red Ginger Powder, Organoleptic Test

Nilai Properti
: ARADEA PURNAMA PUTRI, : 150309285194, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2018, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Drs. Bambang Jati Kusuma, M.M.

E-mail :bambang.jati@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
https://www.elementbike.id/data/selotgacorku/https://karanganbungacilacap.com/https://vclass.unila.ac.id/blog/sdana/https://sipolahta.dispermadesdukcapil.jatengprov.go.id/fontawesome-free/-/slot186/https://dupak.dinkes.jatimprov.go.id/public/storage/-/https://simawa.upnvj.ac.id/uploads/temp/smaxwin/https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/https://www.elementbike.id/product/slot186/https://bpiw.pu.go.id/image/scatter/http://lms.sipil.ft.unand.ac.id/layouts/https://e-learning.universitasbumigora.ac.id/local/maxclub/