Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
SUBTITUSI BENGKOANG (PACHYRHIZUS EROUSUS) DAN NANGKA (ARTOCARPUS HETEROPHYLLUS) SEBAGAI FILLING DALAM PEMBUATAN PIE
Abstrak (Abstracts)
The purposes of this study ware to study the filling process in making pie. To find out the hedonic test for filling in pie making which can be seen in terms of color, aroma, testur, and taste. To find out the hedonic quality test for filling in making pie which can be seen in terms of color, aroma, texture, and taste. By using 38 panelists obtained using Slovin formula. The collected data was analyzed by means of descriptive statistics. The results of the data collected were then analyzed using SPSS 24. The hedonic test results in terms of color had an average value of 3.97 ie the panel rather liked the product of filling bengkoang and nangka. In terms of aroma it has an average value of 3.81, which is the panelists rather like products that fill bengkoang and jackfruit. In terms of texture, it has an average value of 3.81, namely panelists rather like products that fill bengkoang and jackfruit. In terms of aroma has an average value of 4.05, namely panelists like bengkoang and jackfruit filling products. The hedonic quality test results show rectangles with an average value of 4.68, which is the panel likes to fill the color of brown bengkoang and jackfruit. In terms of aroma with an average value of 4.07, the panelists like the aroma of the contents of bengkoang and jackfruit, which are flavored with jackfruit and cinnamon. In terms of texture with an average value of 3.81, the panel is rather like the texture filling bengkoang and jackfruit, which is rather soft. In terms of taste with an average value of 4.26, the panelists really like the taste of filling bengkoang and jackfruit, which is very flavorful with jackfruit and cinnamon. Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui proses pembuatan filling dalam pembuatan pie. Untuk mengetahui uji hedonik terhadap filling dalam pembuatan pie yang dapat dilihat dari segi warna, aroma, tekstur, dan rasa. Untuk mengetahui uji mutu hedonik terhadap filling dalam pembuatan pie yang dapat dilihat dari segi warna, aroma, tekstur, dan rasa. Dengan menggunakan 38 panelis yang didapat menggunakan rumus slovin. Data yang terkumpul dianalisa dengan cara statistik deskriptif. Hasil dari data yang telah dikumpulkan kemudian dianalisa menggunakan SPSS 24. Hasil uji hedonik menunjukkan dari segi warna memiliki nilai rata-rata 3,97 yaitu panelis agak suka produk filling bengkoang dan nangka. Dari segi aroma memiliki nilai rata-rata 3,81 yaitu panelis agak suka produk filling bengkoang dan nangka. Dari segi tekstur memiliki nilai rata rata 3,81 yaitu panelis agak suka produk filling bengkoang dan nangka. Dari segi aroma memiliki nilai rata-rata 4,05 yaitu panelis suka produk filling bengkoang dan nangka. Hasil uji mutu hedonik menunjukkan dari segi warna dengan nilai rata-rata 4,68 yaitu panelis suka dengan warna filling bengkoang dan nangka yaitu berwarna coklat. Dari segi aroma dengan nilai rata-rata 4,07 yaitu panelis suka dengan aroma filling bengkoang dan nangka yaitu beraroma nangka dan kayu manis. Dari segi tekstur dengan nilai rata-rata 3,81 yaitu panelis agak suka dengan tektur filling bengkoang dan nangka yaitu agak empuk. Dari segi rasa dengan nilai rata-rata 4,26 yaitu panelis sangat suka denga rasa filling bengkoang dan nangka yaitu sangat berasa nangka dan kayu manis.

Keyword : Keywords: Bengkoang and Jackfruit, Filling, Pie, Hedonic Test, Hedonic Quality Test

Nilai Properti
: AFIFAH FEBRIYANTI, : 942016003, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2019, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Praseptia Gardiarini, S.Gz., M.P.H.

E-mail :praseptia@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Abdul Gafur, S.Pd., M.Pd.

E-mail :abdul.gafur@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
https://www.elementbike.id/data/selotgacorku/https://karanganbungacilacap.com/https://vclass.unila.ac.id/blog/sdana/https://sipolahta.dispermadesdukcapil.jatengprov.go.id/fontawesome-free/-/slot186/https://dupak.dinkes.jatimprov.go.id/public/storage/-/https://simawa.upnvj.ac.id/uploads/temp/smaxwin/https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/https://www.elementbike.id/product/slot186/https://bpiw.pu.go.id/image/scatter/http://lms.sipil.ft.unand.ac.id/layouts/https://e-learning.universitasbumigora.ac.id/local/maxclub/