Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
PENAMBAHAN PUREE DAUN KATUK (SAURAPUS ANDROGYNUS) PADA PEMBUATAN BUTTER CAKE
Abstrak (Abstracts)
The purposes of this research are: 1) to know whether katuk leaf puree can be used as additional material in making butter cake, 2) to know how the formula and process of making butter cake with the addition of katuk leaf puree, 3) to know the results of hedonic test and hedonic quality test for butter cake by adding katuk leaf puree in terms colors, aroma, texture and flavour. The research methodology used is experiment with two steps. Preliminary research. Preliminary research that is testing the standart recipe to obtain the formula, and in further research is used hedonic test and hedonic quality test in product, then analyzing with SPSS for windows. The results of panelists hedonic test stated like in terms of color in addition of 53 gr katuk leaf puree with an average of 4,05, from aroma aspects panelists stated like in terms of aroma in addition of 38 gr katuk leaf puree with an average of 3,73, from texture aspects panelists stated like in terms of texture in addition of 53 gr katuk leaf puree with an average of 4,21 and from flavour aspects panelists stated like in terms of aromain addition of 38 gr katuk leaf puree with an average of 3,92. The results of panelists hedonic quality test stated very green color in terms of color in addition of 68 gr katuk leaf puree with an average of 4,84, from aroma aspects panelists stated very aroma katuk leaf and butter in terms of aroma in addition of 68 gr katuk leaf puree with an average of 4,05, from texture aspects panelists stated very compact and small porous in terms of aroma in addition of 68 gr katuk leaf puree with an average of 4,57 and from flavor aspects panelists stated very flavorful katuk leaf and butter in terms of flavor in addition of 68 gr katuk leaf puree with an average of 4,71. Tujuan dilakukan penelitian ini adalah: 1) untuk mengetahui apakah puree daun katuk dapat dijadikan sebagai bahan tambahan dalam pembuatan butter cake, 2) untuk mengetahui bagaimana formula dan proses pembuatan butter cake dengan penambahan puree daun katuk, 3) untuk mengetahui hasil uji hedonik dan uji mutu hedonik terhadap butter cake dengan penambahan puree daun katuk dari segi warna, aroma, tekstur dan rasa. Penelitian yang digunakan adalah penelitian eksperimen dengan dua tahap Penelitian pendahuluan yaitu pengujian resep acuan untuk mendapatkan fornula dan penelitian lanjutan dengan menggunakan uji hedonik dan uji mutu hedonik, kemudian dianalisa menggunakan SPSS 24.0 For Windows. Hasil uji hedonik panelis menyatakan suka dari segi warna pada formula 2 dengan rata-rata 4,05, segi aroma panelis menyatakan suka pada formula 1 dengan rata-rata 3,73, segi tekstur panelis menyatakan suka pada formula 2 dengan ratarata 4,21 dan segi rasa panelis menyatakan suka pada formula 1 dengan rata-rata 3,92. Hasil uji mutu hedonik dari segi warna panelis menyatakan sangat berwarna hijau pada formula 3 dengan rata-rata 4,84, segi aroma panelis menyatakan beraroma daun katuk dan butter pada formula 3 dengan rata-rata 4,57, segi tekstur panelis menyatakan sangat padat dan berpori kecil pada formula 3 dengan ratarata 4,05 dan segi rasa panelis menyatakan sangat berasa katuk dan butter pada formula 3 dengan rata-rata 4,71.

Keyword : Kata Kunci : Daun Katuk, Butter Cake, Uji Hedonik, Uji Mutu Hedonik

Nilai Properti
: SARIFATULLAILA, : 942016058, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2019, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Farida, S.Pd., M.Pd.

E-mail :farida@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Gozali, S.Pd., M.Pd.

E-mail :gozali@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
https://www.elementbike.id/data/selotgacorku/https://karanganbungacilacap.com/https://vclass.unila.ac.id/blog/sdana/https://sipolahta.dispermadesdukcapil.jatengprov.go.id/fontawesome-free/-/slot186/https://dupak.dinkes.jatimprov.go.id/public/storage/-/https://simawa.upnvj.ac.id/uploads/temp/smaxwin/https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/https://www.elementbike.id/product/slot186/https://bpiw.pu.go.id/image/scatter/http://lms.sipil.ft.unand.ac.id/layouts/https://e-learning.universitasbumigora.ac.id/local/maxclub/