Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
PENAMBAHAN TEPUNG KULIT SINGKONG (MANIHOT UTILISSIMA) DALAM PEMBUATAN CHUNK COOKIES
Abstrak (Abstracts)
Siti Kurniawati, Adding Cassava Flour (Manihot Utilissima) in the Making of Chunk Cookies. Final Project, Food and Baverages Studies Program, Balikpapan State Polytechnic, 2019. The purposes of this study are 1) To find out how to process Chunk cookies in addition of cassava peel flour. 2) To find out how to make cassava peel flour in Chunk cookies. 3) To determine the hedonic quality and level of preference in terms of color, flavor, texture, and taste of Chunk cookies with the addition of cassava peel flour. The study consisted of three stages, the first stage: the process of making cassava peel flour; second stage: the experiment of adding cassava peel flour; third stage: advanced research, namely hedonic and hedonic quality tests. The test involved 38 rather trained panelists, then the results were analyzed by descriptive of research methodology. In the hedonic chunk cookies test seen from the flavor aspect, the formula 2 panelists stated that the flavor in formula 2 with an average of 3.86. Meanwhile the results of the hedonic chunk cookies test were seen from the aspects of color, texture and taste with the addition of cassava peel flour in formula one with an average color (4.18), texture (3.97), and taste (4.18). In the hedonic quality test results obtained in F1 and F2 from the texture aspect of formula 1 with an average of 3.84 panelists stating crunchy cookies. For the results of the hedonic quality test seen from the aspect of color, the flavor and taste of formula 2 outperformed with an average of 4.44 panelists stating brown. For the aroma aspect, the panelists stated that they were slightly flavorful with cassava with an average of 2.92. Then viewed from the taste aspect, the panelists stated that they were sweet with an average of 4.02. Siti Kurniawati, Penambahan Tepung Kulit Singkong (Manihot Utilissima) Dalam Pembuatan Chunk Cookies. Tugas Akhir, Program Studi Tata Boga, Politeknik Negeri Balikpapan, 2019. Tujuan penelitian ini adalah 1) Untuk mengetahui cara pengolahan Chunk cookies dalam penambahan tepung kulit singkong. 2) Untuk mengetahui cara pembuatan tepung kulit singkong pada Chunk cookies.3) Untuk mengetahui mutu hedonik dan tingkat kesukaan dilihat dari segi warna, aroma, tekstur, dan rasa terhadap Chunk cookies dengan penambahan tepung kulit singkong. Penelitian terdiri dari tiga tahap, tahap pertama: proses pembuatan tepung kulit singkong; tahap kedua: eksperimen penambahan tepung kulit singkong; tahap ketiga: penelitian lanjutan yaitu hedonik dan uji mutu hedonik. Pengujian melibatkan 38 orang panelis agak terlatih, kemudia hasilnya dianalisa dengan metodestatistik deskriptif. Pada uji hedonik chunk cookies dilihat dari aspek aroma, formula 2 panelis menyatakan bahwa aroma pada formula 2 dengan rata-rata 3,86. Sementara itu hasil uji hedonik chunk cookies dilihat dari aspek warna, tekstur dan rasa dengan penambahan tepung kulit singkong pada formula satu dengan rata-rata warna (4,18), tekstur (3,97), dan rasa (4,18). Pada uji mutu hedonik diperoleh hasil pada F1 dan F2 dari aspek tekstur pada formula 1 dengan rata-rata 3,84 panelis menyatakan renyah pada produk chunk cookies. Untuk hasil uji mutu hedonik dilihat dari aspek warna, aroma dan rasa formula 2 lebih mengungguli yaitu dengan rata-rata 4,44 panelis menyatakan berwarna coklat. Untuk aspek aroma panelis menyatakan agak beraroma singkong dengan rata-rata 2,92. Lalu dilihat dari aspek rasa panelis menyatakan terasa manis dengan rata-rata 4,02.

Keyword : Keywords: Cassava skin flour, Chunk Cookies, Chunk Cookies Hedonic Test

Nilai Properti
: SITI KURNIAWATI, : 942016060, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2019, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Praseptia Gardiarini, S.Gz., M.P.H.

E-mail :praseptia@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Abdul Gafur, S.Pd., M.Pd.

E-mail :abdul.gafur@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
https://www.elementbike.id/data/selotgacorku/https://karanganbungacilacap.com/https://vclass.unila.ac.id/blog/sdana/https://sipolahta.dispermadesdukcapil.jatengprov.go.id/fontawesome-free/-/slot186/https://dupak.dinkes.jatimprov.go.id/public/storage/-/https://simawa.upnvj.ac.id/uploads/temp/smaxwin/https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/https://www.elementbike.id/product/slot186/https://bpiw.pu.go.id/image/scatter/http://lms.sipil.ft.unand.ac.id/layouts/https://e-learning.universitasbumigora.ac.id/local/maxclub/