Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
PENAMBAHAN TEPUNG KACANG MERAH (PHASEOLUS VULGARIS, L.) PADA PEMBUATAN KUE SUS (CHOUX PASTRY)
Abstrak (Abstracts)
Yunila Nadiva, The Additional of Red Bean Flour in The Making of Choux Pastry. Final project. Food and beverage department, Balikpapan State Polytechnic, 2019. This study aimed to determine 1) the process of making choux pastry with the addition of red bean flour, 2) the level of hedonic quality of making choux pastry with the addition of red bean flour, 3) the level of preference (hedonics) to choux pastry with the addition of red bean flour. This study used experimental and organoleptic research using a hedonic test questionnaire and a hedonic quality test involving 25 trained panelists. Based on the results of the hedonic test data of choux pastry products with the addition of red bean flour, it can be concluded that the average panelist likes the choux pastry of formula 2 as much as 47.5 grams (25%) in the aspect of color with an average of 4.20, in the aspect of texture with an average of 4.16, in the aspect of aroma with an average of 4.16, and in the aspect of flavor with an average of 4.24. Based on the hedonic test results of choux pastry, the results were obtained that the panelists chose the quality of the product quality from formula 2 in the aspect of color which showed a yellowish color with the addition of 47.5 grams (25%) red bean flour obtained an average value of 4.32, in the aspect of texture showed a soft and hollow texture with an average value of 4.12, in the aspect of aroma it showed a milk aroma with an average value of 4.12, and the panelists chose the qualities of formula 1 and formula 2 in the aspect of taste which showed a savory taste with an average value 4.16 Yunila Nadiva, Penambahan Tepung Kacang Merah (Phaseolus Vulgaris, L.) Pada Pembuatan Kue Sus. Tugas Akhir, Progam Studi Tata Boga Politeknik Negeri Balikpapan. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui 1) proses pembuatan kue sus dengan penambahan tepung kacang merah, 2) tingkat mutu hedonik dari pembuatan kue sus dengan penambahan tepung kacang merah, 3) tingkat kesukaan (hedonik) terhadap kue sus dengan penambahan tepung kacang merah. Penelitian ini menggunakan jenis penelitian eksperimen dan organoleptik dengan menggunakan angket uji hedonik dan uji mutu hedonik yang melibatkan 25 orang panelis terlatih. Berdasarkan hasil dari data uji hedonik produk kue sus dengan penambahan tepung kacang merah, dapat disimpulkan bahwa rata-rata panelis suka terhadap kue sus dari formula 2 sebanyak 47,5 gram (25%) dalam aspek warna dengan rata-rata 4.20, dalam aspek tekstur dengan rata-rata 4.16, dalam aspek aroma dengan rata-rata 4.16, dan dalam aspek rasa dengan rata-rata 4.24. Berdasarkan hasil uji mutu hedonik kue sus, didapatkan hasil bahwa panelis memilih kualitas mutu produk dari formula 2 dalam aspek warna menunjukkan warna kekuningan dengan penambahan tepung kacang merah sebanyak 47,5 gram (25%) didapatkan nilai rata-rata 4.32, dalam aspek tekstur menunjukkan tekstur yang lembut dan berongga dengan nilai rata-rata 4.12, dalam aspek aroma menunjukkan aroma susu dengan nilai rata-rata 4.12, dan panelis memilih kualitas mutu dari produk formula 1 dan formula 2 dalam aspek rasa yang menunjukkan rasa gurih dengan nilai rata-rata 4.16.

Keyword : Keywords:Choux Pastry, Red Bean Flour, Hedonic Test, Hedonic Quality Test.

Nilai Properti
: YUNILA NADIVA, : 942016031, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2019, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Yogiana Mulyani, M.M.Par.

E-mail :yogiana.mulyani@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Abdul Gafur, S.Pd., M.Pd.

E-mail :abdul.gafur@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
https://www.elementbike.id/data/selotgacorku/https://karanganbungacilacap.com/https://karanganbungacilacap.com/selotgacorku/https://sipolahta.dispermadesdukcapil.jatengprov.go.id/fontawesome-free/-/slot186/https://dupak.dinkes.jatimprov.go.id/public/storage/-/https://simawa.upnvj.ac.id/uploads/temp/smaxwin/https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/https://www.elementbike.id/product/slot186/https://bpiw.pu.go.id/image/scatter/http://lms.sipil.ft.unand.ac.id/layouts/https://e-learning.universitasbumigora.ac.id/local/maxclub/