Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
Penambahan Tepung Talas (Colocasia., Esculenta (L.) Schott) Pada Pembuatan Burger Bun.
Abstrak (Abstracts)
Princesia Artha Septiyani Panjaitan, Addition of Taro Flour (Colocasia., Esculenta (L.) Schott) to Make Burger Bun. Final project, Balikpapan State Polytechnic culinary study program, 2019. The purpose of this study are to: 1) to find out whether taro flour can be used as an addition ingredient in burger bun. 2) to find out the process how to make burger bun with the addition of taro flour 3) to find out the level of consumer preference for burger bun with the addition of taro flour. 4) to determine the quality level of burger bun products with the addition of taro flour. Based on the questionnaire from the aspects of color, taste, aroma, and texture of the hedonic test which was processed from the SPSS 24.0 For Windows application obtained a mean average value in terms of color 4.04 which means the panelists expressed likes, in terms of taste 4.08 which means the panelists stated likes, in terms of aroma 4.04 which means expressing likes, and in terms of texture 4.02 which means the panelists express like for the taste of burger bun with the addition of taro flour. Based on the hedonic quality test data processed from the SPSS 24.0 For Windows application, the average value of color in terms of 3,76 means that the panelists stated golden yellow, in terms of taste 3.44 which means stated tasted taro, in terms of aroma 3,48 which means the panelists stated that they have a distinctive flavor of taro, and in terms of texture 4,12 which means the panelists stated the soft texture of the taste from burger bun with the addition of taro flour. Princesia Artha Septiyani Panjaitan, Penambahan Tepung Talas (Colocasia., Esculenta (L.) Schott) pada Pembuatan Burger Bun. Tugas akhir, program studi tata boga Politeknik Negeri Balikpapan, 2019. Tujuan penelitian ini 1) untuk mengetahui apakah tepung talas dapat dijadikan bahan penambahan pada burger bun. 2) untuk mengetahui proses pengolahan burger bun dengan penambahan tepung talas. 3) untuk mengetahui tingkat kesukaan konsumen terhadap burger bun dengan penambahan tepung talas. 4) untuk mengetahui tingkat mutu pada produk burger bun dengan penambahan tepung talas. Berdasarkan kuesioner dari aspek warna, rasa, aroma, dan tekstur uji hedonik yang diolah dari aplikasi SPSS 24.0 For Windows diperoleh nilai rata-rata kesukaan dari segi warna 4,04 yang berarti panelis menyatakan suka, dari segi rasa 4,08 yang berarti panelis menyatakan suka, dari segi aroma 4,04 yang berarti menyatakan suka, dan dari segi tekstur 4,02 yang berarti panelis menyatakan suka terhadap rasa dari burger bun dengan penambahan tepung talas. Berdasarkan data uji mutu hedonik yang diolah dari aplikasi SPSS 24.0 For Windows diperoleh nilai rata-rata kesukaan dari segi warna 3,76 yang berarti panelis menyatakan berwarna kuning keemasan, dari segi rasa 3,44 yang berarti menyatakan berasa talas, dari segi aroma 3,48 yang berarti panelis menyatakan beraroma khas talas, dan dari segi tekstur 4,12 yang berarti panelis menyatakan betekstur lembut terhadap rasa dari burger bun dengan penambahan tepung talas.

Keyword : Taro, Burger Bun, Hedonic Test, Hedonic Quality Test.

Nilai Properti
: PRINCESIA ARTHA SEPTIYANI PANJAITAN, : 942016017, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2019, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Ria Setyawati, S.PD.T., M.Pd.

E-mail :ria.setyawati@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Elisabeth Milaningrum, S.Pd., M.Pd.

E-mail :elisabeth.milaningrum@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
https://www.elementbike.id/data/selotgacorku/https://karanganbungacilacap.com/https://karanganbungacilacap.com/selotgacorku/https://sipolahta.dispermadesdukcapil.jatengprov.go.id/fontawesome-free/-/slot186/https://dupak.dinkes.jatimprov.go.id/public/storage/-/https://simawa.upnvj.ac.id/uploads/temp/smaxwin/https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/https://www.elementbike.id/product/slot186/https://bpiw.pu.go.id/image/scatter/http://lms.sipil.ft.unand.ac.id/layouts/https://e-learning.universitasbumigora.ac.id/local/maxclub/