Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
PEMANFAATAN SARI BUAH NANAS (ANANAS COMOSUS L)SEBAGAI BAHAN TAMBAHAN ISIAN VLA PADA SUS
Abstrak (Abstracts)
The purposes of this study are 1) to find out the process of making vla sus with pineapple juice additivies, 2) To determine the level of preference for color, texture, aroma, and taste in coux vla which has been added to pineapple juice. The collectin data uses library research, experiments, questionnaires, and documentation. Data collected from organoleptic tests involving 38 panelists were analyzed by descriptively statistically. Based on the result of the F1 hedonic test on the color aspect, the average value obtained 4.36, for the texture aspect obtained an average value of 4.34, for the aroma aspect obtained an average value of 4.21, and for the taste aspect the average value was 4.10. While the result of the F2 hedonic test on the color aspect obtained an average value of 4.10, for the texture aspect obtained an average value of 4.15, for the aroma aspect obtained an average value of 3.89, and for the taste aspect it obtained an average value of 3.34. Based on the result of F1 hedonic quality test on the color aspect, it was obtained an average value of 4.47, for the texture aspect it obtained an average value of 4.31, for the aroma aspect it obtained an average value of 4.13, and for the taste aspect it obtained an average value of 4.21. While the result of the F2 hedonic quality test from the color aspect obtained an average value of 4.13, for the texture aspect it obtained an average value of 4.31, for the aroma aspect obtained an average value of 3.89, and for the taste aspect obtained an average value of 3.89 Tujuan penelitian ini 1) untuk mengetahui proses pembuatan vla sus dengan bahan tambahan sari buah nanas, 2) Untuk mengetahui tingkat kesukaan terhadap warna, tesktur, aroma, dan rasa pada vla susyang telah ditambah dengan sari buah nans, 3) untuk mengetahui tingkat mutu hedonik pada vla sus yang telah ditambah dengan sari buah nanas. Teknik pengumpulan data yang dilakukan yaitu studi kepustakaan, eksperimen, angket, dan dokumentasi. Data yang terkumpul dari uji organoleptik yang melibatkan 38 panelis dianalisa secara statistik deskriptif. Berdasarkan hasil uji hedonik F1 pada aspek warna didapatkan nilai rata-rata 4.36, untuk aspek tekstur didapatkan nilai rata-rata 4.34, untuk aspek aroma didapatkan nilai rata-rata 4.21, dan untuk aspek rasa didapatkan nilai rata-rata 4.10. Sedangkan hasil uji hedonik F2 pada aspek warna didapatkan nilai rata-rata 4.10, untuk segi tekstur didapatkan nilai rata-rata 4.15, untuk segi aroma didapatkan nilai rata-rata 3.89, dan untuk segi rasa didapatkan nilai rata-rata 3.34. Berdasarkan hasil uji mutu hedonik F1 pada aspek warna didapatkan nilai rata-rata 4.47, untuk segi tekstur didapatkan nilai rata-rata 4.31, untuk segi aroma didapatkan nilai rata-rata 4.13, dan untuk segi rasa didapatkan nilai rata-rata 4.21. Sedangkan hasil uji mutu hedonik F2 dari aspek warna didapatkan nilai rata-rata 4.13, untuk segi tekstur didapatkan nilai rata-rata 4.31, untuk segi aroma didapatkan nilai rata-rata 3.89, dan untuk segi rasa didapatkan nilai rata-rata 3.89.

Keyword : Pineappple Juice, Coux Vla, Hedonic Test, Hedonic Quality Test

Nilai Properti
: AIGA SORAYA, : 942016004, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2019, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Chardina Dianovita, S.Gz., M.Gz.

E-mail :chardina.dianovita@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Drs. Bambang Jati Kusuma, M.M.

E-mail :bambang.jati@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
https://www.elementbike.id/data/selotgacorku/https://karanganbungacilacap.com/https://vclass.unila.ac.id/blog/sdana/https://sipolahta.dispermadesdukcapil.jatengprov.go.id/fontawesome-free/-/slot186/https://dupak.dinkes.jatimprov.go.id/public/storage/-/https://simawa.upnvj.ac.id/uploads/temp/smaxwin/https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/https://www.elementbike.id/product/slot186/https://bpiw.pu.go.id/image/scatter/http://lms.sipil.ft.unand.ac.id/layouts/https://e-learning.universitasbumigora.ac.id/local/maxclub/