Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
PENAMBAHAN TAPE PISANG KEPOK (MUSA PARADISIACAL.) DALAM PEMBUATAN BOLU KUKUS
Abstrak (Abstracts)
DANANG PRIYOGO. Addition of Kepok Banana Tape in Making Steamed Sponge. Final Project. Balikpapan: Food & Beverage Department, Balikpapan State Polytechnic, 2019. The purposes of this research are 1) to find out the way of making steamed sponge with the addition of Kepok banana tape. 2)to find out the hedonic test and the hedonic quality test in terms of color, texture, aroma, and color. This research usedthe type of experimental research. The first stage is preliminary research to test the recipe reference that suitable with criteria of steamed sponge with the addition of Kepok banana tape. The second stage is further research in the form of distributing questionnaires to five trained panelists. Based on the hedonic test in making steamed sponge with the addition of kepok banana tape panelists, stated liked with the product in terms of taste (4.40), color of (4.20), texture of (4.20), and aroma of (4.00). Based on the hedonic quality test in making steamed sponge with the addition of Kepok banana tape, it stated that the product had a banana tape flavor of (4.20), yellowish white color of (4.20), the distinctive aroma of the banana tape of (4.20) and soft texture of (4, 20). DANANG PRIYOGO. Penambahan Tape Pisang Kepok dalam Pembuatan Bolu Kukus. Tugas Akhir. Balikpapan : Program Studi Tata Boga, Politeknik Negeri Balikpapan, 2019. Tujuan penelitian adalah 1).untuk mengetahui bagaimana cara membuat bolu kukus dengan penambahan tape pisang kepok. 2). untuk mengetahui uji hedonik dan uji mutu hedonik dari segi warna, tekstur, aroma, dan warna. Penelitian ini menggunakan jenis penelitian eksperimen. Tahap pertama adalah penelitian pendahuluan untuk menguji resep acuan resep yang sesuai dengan kriteria bolu kukus dengan penambahan tape pisang kepok yang baik. Tahap kedua adalah penelitian lanjutan berupa penyebaran kusioner kepada lima panelis terlatih. Berdasarkan uji hedonik pada pembuatan bolu kukus dengan penambahan tape pisang kepok,panelismenyatakanmenyukai produk dalam aspek rasa (4,40), warna (4,20), tekstur(4,20), dan aroma (4.00). Berdasarkan uji mutu hedonik pada pembuatanbolu kukus dengan penambahan tape pisang kepok dinyatakan bahwaproduk memiliki rasa tape pisang (4,20), warna putih kekuningan (4,20), aroma khas tape pisang (4,20) dan tekstur lembut(4,20).

Keyword : Tape Pisang kepok, Bolu Kukus, Uji Hedonik

Nilai Properti
: DANANG PRIYOGO, : 942016006, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2019, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Ria Setyawati, S.PD.T., M.Pd.

E-mail :ria.setyawati@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Elisabeth Milaningrum, S.Pd., M.Pd.

E-mail :elisabeth.milaningrum@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
https://www.elementbike.id/data/selotgacorku/https://karanganbungacilacap.com/https://karanganbungacilacap.com/selotgacorku/https://sipolahta.dispermadesdukcapil.jatengprov.go.id/fontawesome-free/-/slot186/https://dupak.dinkes.jatimprov.go.id/public/storage/-/https://simawa.upnvj.ac.id/uploads/temp/smaxwin/https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/https://www.elementbike.id/product/slot186/https://bpiw.pu.go.id/image/scatter/http://lms.sipil.ft.unand.ac.id/layouts/https://e-learning.universitasbumigora.ac.id/local/maxclub/