Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
PENAMBAHAN TEPUNG PISANG KEPOK (MUSA PARADISIACA FORMATYPICA) DALAM PEMBUATAN DEWANA (ONDE-ONDE KETAWA BANANA)
Abstrak (Abstracts)
ABSTRACT Siti Mahdalena. 2020. Addition of kepok banana flour in the manufacture of onde-onde ketawa, Final Task, Food and Beverage Study Program, Balikpapan State Polytechnic, 2020. The purposes of this research were: 1) To know kepok banana flour can be used as an addition material in the manufacture of onde-onde ketawa. 2) To know the formula and process of making onde-onde ketawa that added kepok banana flour. 3) To find out the hedonic test assessment (level of fondness) for onde-onde ketawa added kepok banana flour scored by aspects of color, aroma, taste and texture. 4) To know the assessment of hedonic quality test (feasibility level) on the onde-onde ketawa added kepok banana flour scored by aspects of color, aroma, taste and texture. This study used this type of experimental research. The first stage was preliminary research to test the recipe of onde-onde ketawa with the addition of kepok banana flour. The second phase was advanced research that is to spread hedonic test questionnaires (favorites) and hedonic quality tests to 5 small expert panelists. Hedonic test that has been conducted to 5 small expert panelists, it can be concluded that panelists prefer onde-onde ketawa with the addition of kepok banana flour from all aspects on formula 1 (25%) with an average color value of 4.8, the aroma aspect of formula 2 (50%) 4.0, the texture aspect of formula 1 (25%) 4.2 and a taste aspect of formula 2 (50%) 4.2. Hedonic quality test that has been conducted to 5 small expert panelists, concluded that panelists chose the quality of onde-onde ketawa with the addition of banana flour to the cream of the color aspect in formula 1 (25%) with an average value of 4.0, the aroma aspect of formula 3 (75%) 4.4, the texture aspect of formula 1 (25%) 4.4, the taste aspect of formula 3 (75%) 3.8. The author can draw conclusions based on the entire experiment that has been conducted by the author, so it can be concluded that kepok banana flour can be used as an addition ingredient for the manufacture of onde-onde ketawa by using recipes that have been innovated by the author. Advice for further research, can be expected to conduct further research on nutritional value and shelf life in onde-onde ketawa products with the addition of kepok banana flour. Keywords : Onde-onde ketawa kepok banana flour, hedonic test, hedonic quality test. ABSTRAK Siti Mahdalena. 2020. Penambahan tepung pisang kepok dalam pembuatan onde-onde ketawa, Tugas Akhir, Program Studi Tata Boga, Politeknik Negeri Balikpapan, 2020. Tujuan penelitian ini adalah : 1) Untuk mengetahui tepung pisang kepok dapat dijadikan sebagai bahan penambahan dalam pembuatan onde-onde ketawa. 2) Untuk mengetahui formula dan proses pembuatan onde-onde ketawa yang ditambahkan tepung pisang kepok. 3) Untuk mengetahui penilaian uji hedonik (tingkat kesukaan) terhadap onde-onde ketawa yang ditambahkan tepung pisang kepok dilihat dari aspek warna, aroma, rasa dan tekstur. 4) Untuk mengetahui penilaian uji mutu hedonik (tingkat kelayakan) terhadap onde-onde ketawa yang ditambahkan tepung pisang kepok dilihat dari aspek warna, aroma, rasa dan tekstur. Penelitian ini menggunakan jenis penelitian eksperimen. Tahap yang pertama adalah penelitian pendahuluan untuk menguji resep onde-onde ketawa dengan penambahan tepung pisang kepok. Tahap yang kedua adalah penelitian lanjutan yaitu melakukan penyebaran angket uji hedonik (kesukaan) dan uji mutu hedonik kepada 5 orang panelis small expert. Uji hedonik yang telah dilakukan kepada 5 orang panelis small expert, dapat disimpulkan bahwa panelis lebih menyukai onde-onde ketawa dengan penambahan tepung pisang kepok dari semua aspek pada formula 1 (25%) dengan nilai rata-rata warna 4,8, aspek aroma formula 2 (50%) 4,0, aspek tekstur formula 1 (25%) 4,2 dan aspek rasa formula 2 (50%) 4,2. Uji mutu hedonik yang telah dilakukan kepada 5 orang panelis small expert, disimpulkan bahwa panelis memilih kualitas mutu onde-onde ketawa dengan penambahan tepung pisang kepok dari aspek warna pada formula 1 (25%) dengan nilai rata-rata 4,0, aspek aroma formula 3 (75%) 4,4, aspek tekstur formula 1 (25%) 4,4, aspek rasa pada formula 3 (75%) 3,8. Penulis dapat menarik kesimpulan berdasarkan dari keseluruhan eksperimen yang telah dilakukan penulis, maka dapat disimpulkan bahwa tepung pisang kepok dapat dijadikan sebagai bahan penambahan untuk pembuatan onde-onde ketawa dengan menggunakan resep yang telah diinovasi oleh penulis. Saran untuk penelitian selanjutnya, dapat diharapkan agar melakukan penelitian lebih lanjut terhadap nilai gizi dan daya tahan simpan pada produk onde-onde ketawa dengan penambahan tepung pisang kepok. Kata kunci : Onde-onde ketawa, tepung pisang kepok, uji hedonik, uji mutu hedonik.

Keyword : Keywords : Onde-onde ketawa kepok banana flour, hedonic test, hedonic quality test.

Nilai Properti
: SITI MAHDALENA, : 942017024, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2020, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Chardina Dianovita, S.Gz., M.Gz.

E-mail :chardina.dianovita@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Patria Rahmawaty, S.Psi., M.MPd.Psikolog.

E-mail :patria.rahmawati@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
https://www.elementbike.id/data/selotgacorku/https://karanganbungacilacap.com/https://vclass.unila.ac.id/blog/sdana/https://sipolahta.dispermadesdukcapil.jatengprov.go.id/fontawesome-free/-/slot186/https://dupak.dinkes.jatimprov.go.id/public/storage/-/https://simawa.upnvj.ac.id/uploads/temp/smaxwin/https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/https://www.elementbike.id/product/slot186/https://bpiw.pu.go.id/image/scatter/http://lms.sipil.ft.unand.ac.id/layouts/https://e-learning.universitasbumigora.ac.id/local/maxclub/