Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
PEMBUATAN KUE PEHIMA (TAPE HIJAU MANIS) SEBAGAI MODIFIKASI DARI KUE APEM
Abstrak (Abstracts)
RISMA AULIA. Making of Pehima cake (sweet green Tape) as modification cake Apem. The final task, Food and beverage department, the Balikpapan State Polytechnic, 2020. The purpose of this research were 1) to finding out if the green glutinous tape can be made as a base ingredient in the manufacture of Pehima cakes. 2) to knowing the process of making cake Pehima using a green glutinous tape mixture. 3) to knowing the result of hedonic test and hedonic test based on color, aroma, texture, and flavor in the cake of Pehima. The preliminary research to test the recipe for apem cake. The second stage is a further study of the distribution of hedonic quality test polls and hedonic tests to 25 rather well-trained panelists. Hedonic test the used of green glutinous tape for F1 150gr, F2 170gr, and F3 190gr determined that panelists prefer Formula 3. Based on average for color 4.48%, aroma 3.84%, texture 4.20%, and taste 4.28%. Hedonic quality test the used of green glutinous tape for F1 150gr, F2 170gr, and F3 190gr determined that panelist prefer Formula 3. Based on average for color 4.48%, aroma 4.60%, texture 4.32%, and taste 4.56%. Friedman test showed that there were no difference between the three formulas in texture aspec because the variable data 0.00 > 0.05. there were diffrences in color, aroma, and taste aspecs between the three formulas because the variable data was 0.00 < 0.05. So from the overall data that has been tested using SPSS 25, among the three products there was no difference of product that surpassed each other in terms of color, aroma, texture and flavor. RISMA AULIA. Pembuatan Kue Pehima (Tape Hijau Manis) Sebagai Modifikasi Kue Apem. Tugas akhir, Program Studi Tata Boga, Politeknik Negeri Balikpapan, 2020. Tujuan penelitian adalah 1) Untuk mengetahui apakah tape ketan hijau dapat di jadikan sebagai bahan dasar dalam pembuatan kue pehima. 2) Untuk mengetahui proses pembuatan kue pehima dengan menggunakan campuran tape ketan hijau. 3) Untuk mengetahui bagaimana uji hedonik dan uji mutu hedonik terhadap warna, aroma, tekstur dam rasa dalam kue pehima. Tahap penelitian pendahuluan untuk menguji resep acuan kue apem. Tahap penelitian lanjutan berupa penyebaran angket uji mutu hedonik dan uji hedonik kepada 25 panelis agak terlatih. Pada uji hedonik panelis lebih menyukai formula 3, berdasarkan rata- rata untuk warna 4,48%, aroma 3,84%, tekstur 4,20%, dan rasa 4.28%. Pada uji mutu hedonik, panelis lebih memilih formula 3. Berdasarkan rata-rata untuk warna 4,48%, aroma 4,60%, tekstur 4,32% dan rasa 4,56%. Pada uji friedman menunjukkan ada perbedaan antara ketiga formula yaitu tekstur, karena data variabel 0.00 > 0.05. Warna, aroma dan rasa meununjukkan tidak ada perbedaan antara ketiga formula, karena data variabel 0.00 < 0.05. Jadi dari data keseluruhan yang telah di uji menggunakan SPSS 25, diantara ketiga produk tidak ada perbedaan produk yang saling menggungguli dari segi warna, aroma, tekstur dan rasa.

Keyword : Pehima cake, Hedonic test, Hedonic quality test.

Nilai Properti
: RISMA AULIA, : 942017042, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2020, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Praseptia Gardiarini, S.Gz., M.P.H.

E-mail :praseptia@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Abdul Gafur, S.Pd., M.Pd.

E-mail :abdul.gafur@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
https://www.elementbike.id/data/selotgacorku/https://karanganbungacilacap.com/https://vclass.unila.ac.id/blog/sdana/https://sipolahta.dispermadesdukcapil.jatengprov.go.id/fontawesome-free/-/slot186/https://dupak.dinkes.jatimprov.go.id/public/storage/-/https://simawa.upnvj.ac.id/uploads/temp/smaxwin/https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/https://www.elementbike.id/product/slot186/https://bpiw.pu.go.id/image/scatter/http://lms.sipil.ft.unand.ac.id/layouts/https://e-learning.universitasbumigora.ac.id/local/maxclub/