https://binasriwijaya.ac.id/files/sdana/ http://earsip.unitomo.ac.id/assets/sgacor/ https://crg.spa.msu.ru/wp-content/sdana/ https://absensi.bombanakab.go.id/public/upload/ https://stieykp.ac.id/uploads/sdemo/ https://pengaduan.ikippgriptk.ac.id/images/sdemo/ http://inventaris.ummy.ac.id/uploads/sdana/ Project’s Detail – IQAS POLTEKBA

Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
Penambajan tepung daun kelor (moringa olifera) pada pembuatan Mousse
Abstrak (Abstracts)
DANDI, The addition of Moringa Leaf flour (Moringa Oliefera) in making Mousse. Final project, Balikpapan, Balikpapan State Polytechnic Culinary Study Program, 2021. The aims of this study were 1) Can Moringa leaf flour be used as an additional ingredient in making Mousse 2) How is the process of processing Mousse with the addition of Moringa leaf flour 3) What is the level of hedonic test preference for Mousse products with the addition of 5gr, 10gr and 15gr Moringa leaf flour seen from the aspect of color, texture, aroma, and taste 4) How to test the hedonic quality of Mousse products with the addition of Moringa leaf flour as much as 5gr, 10gr and 15gr seen from the aspect of color, texture, aroma, and taste. This study uses the type of experimental research. The first stage is a preliminary study to test the mousse reference recipe, then add Moringa leaf flour to the making of mousse with the formulation of F1 5 gr, F2 10 gr and F3 15 gr. The second stage is further research in the form of distributing hedonic test questionnaires (pre- ferred) and hedonic quality tests to 25 moderately trained panelists. From the he- donic test results, the panelists liked mousse with the addition of Moringa leaf flour from the color aspect (F3) with an average value of 4.36, from the texture aspect (F1) and (F2) with an average value of 4.36, from the aroma aspect ( F1) with an average value of 4.12, and the taste aspect (F1) with an average value of 4.52. Then the results of the hedonic quality test obtained results in the color as- pect of the quality test, the highest value was obtained with the addition of Moringa leaf flour (F3) with an average value of 4.80, in the texture aspect (F1) with an average value of 4.52, in the aroma aspect (F3 ) with an average value of 4.88, in the aspect of taste (F3) with an average value of 4.76. DANDI, Penambahan tepung Daun Kelor (Moringa Oliefera) pada pembuatan Mousse. Tugas akhir, Balikpapan, Program Studi Tata Boga Politeknik Negeri Ba- likpapan, 2021. Tujuan dari penelitian ini adalah 1) Apakah tepung daun kelor dapat dijadikan bahan tambahan dalam pembuatan Mousse 2) Bagaimana proses pengolahan Mousse dengan penambahan tepung daun kelor 3) Bagaimana tingkat kesukaan uji hedonik terhadap produk Mousse dengan penambahan tepung daun kelor sebanyak 5gr, 10gr dan 15gr dilihat dari aspek warna, tekstur, aroma, dan rasa 4) Bagaimana uji mutu hedonik terhadap produk Mousse dengan penambahan tepung daun kelor sebanyak 5gr, 10gr dan 15gr dilihat dari aspek warna, tekstur, aroma, dan rasa. Penelitian ini menggunakan jenis penelitian eksperimen. Tahap pertama adalah penelitian pendahuluan untuk menguji resep acuan mousse, lalu menam- bahkan tepung daun kelor pada pembuatan mousse dengan formulasi F1 5 gr, F2 10 gr dan F3 15 gr. Tahap kedua adalah penelitian lanjutan berupa penyebaran angket uji hedonik (kesukaan) danuji mutu hedonikkepada 25 panelis agak terlatih. Dari hasil uji hedonik panelis menyukai mousse dengan penambahan tepung daun kelor dari aspek warna (F3) dengan nilai rata-rata yaitu 4.36, dari aspek tekstur (F1) dan (F2) dengan nilai rata-rata yaitu 4.36, dari aspek aroma (F1) dengan nilai rata-rata yaitu 4.12, dan aspek rasa (F1) dengan nilai rata-rata yaitu 4.52. kemudian hasil uji mutu hedonik diperoleh hasil pada aspek warna uji mutu didapatkan nilai tertinggi dengan penambahan tepung daun kelor (F3) dengan nilai rata-rata yaitu 4.80, pada aspek tekstur (F1) dengan nilai rata-rata yaitu 4.52, pada aspek aroma (F3) dengan nilai rata-rata yaitu 4.88, pada aspek rasa (F3) dengan nilai rata-rata yaitu 4.76.

Keyword : Moringa Leaf (Moringa Oleifera), Mousse, Hedonic Test, Hedonic Quaity Test

Nilai Properti
: DANDI, : 942018026, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2021, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Henry Winnarko, S.Pd., M.Pd.

E-mail :henry.winarko@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Drs. Bambang Jati Kusuma, M.M.

E-mail :bambang.jati@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id