https://binasriwijaya.ac.id/files/sdana/ http://earsip.unitomo.ac.id/assets/sgacor/ https://crg.spa.msu.ru/wp-content/sdana/ https://absensi.bombanakab.go.id/public/upload/ https://stieykp.ac.id/uploads/sdemo/ http://inventaris.ummy.ac.id/uploads/sdana/ https://www.basingga.banggaikab.go.id/public/js/ https://www.basingga.banggaikab.go.id/public/assets/css/ Project’s Detail – IQAS POLTEKBA

Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
“ PEMANFAATAN KOPI BIJI BUAH SALAK PONDOH (SALLACA EDULIS REINW) PADA PEMBUATAN DESSERT MOUSSE CAKE”.
Abstrak (Abstracts)
Ikhwan Arief. Utilization of Salak Pondoh Fruit Seed Coffee (Sallaca Edulis Reinw) in the Making Dessert Mousse Cake. Thesis. Balikpapan: Catering Study Program, Balikpapan State Polytechnic, 2022. The purpose of this study is 1) to find out how to make a mousse cake with the addition of salak pondoh coffee beans. 2) To determine the hedonic test on mousse cake with the addition of 10 gr, 15 gr, and 20 gr of salak pondoh coffee beans, from the aspect of color, aroma, texture and taste. 3) To determine the hedonic quality test of Mousse Cake with the addition of 10 gr, 15 gr, and 20 gr of salak pondoh coffee beans, from the aspect of color, aroma, texture and taste. This research uses the type of experimental research. The first stage is a preliminary study to test the recipe references according to the criteria for a sponge cake and mousse . The second stage is further research in the form of distributing hedonic test questionnaires and hedonic quality tests to 25 moderately trained panelists. Based on the hedonic test on mousse with the addition of salak pondoh coffee beans, panelists stated that they liked the F3 experimental product in terms of color (4.20), scented (4.40), texture (4.28), and taste (4.68). Based on the hedonic quality test on mousse with the addition of salak pondoh coffee beans, panelists stated that the F3 experimental product had an aspect of gray color (4.52), flavored with salak coffee beans (4.80), soft texture (4.28), and coffee bean taste. salak (4.68) Based on the hedonic test on making sponge cake with the addition of coffee beans salak pondoh, panelists stated that they liked the F3 experimental product in terms of color (4.48), scented (4.36), texture (4.12), and taste (4,20). Based on the hedonic quality test on making sponge cake with the addition of salak coffee beans, the panelists stated that the experimental product F3 had a brown color aspect (4.64), smelled of salak coffee beans (4.68), F2 soft texture (4.08), and taste Salak coffee beans (4,56). Ikhwan Arief. Pemanfaatan Kopi Biji Buah Salak Pondoh (Sallaca Edulis Reinw) Pada Pembuatan Dessert Mousse Cake. Tugas Akhir. Balikpapan : Program Studi Tata Boga, Politeknik Negeri Balikpapan, 2022. Tujuan penelitian ini adalah 1) untuk mengetahui bagaimana cara membuat porduk mousse cake dengan penambahan kopi biji salak pondoh. 2) Untuk mengetahui uji hedonik terhadap mousse cake dengan penambahan kopi biji salak pondoh sebanyak 10 gr, 15 gr, dan 20 gr, dari aspek warna, aroma, tekstur dan rasa. 3) Untuk mengetahui uji mutu hedonik terhadap Mousse Cake dengan penambahan kopi biji salak pondoh sebanyak 10 gr, 15 gr, dan 20 gr, dari aspek warna, aroma, tekstur dan rasa. Penelitian ini menggunakan jenis penelitian eksperimen. Tahap pertama adalah penelitian pendahuluan untuk menguji acuan resep yang sesuai dengan kriteria sponge cake dan mousse yang baik. Tahap kedua adalah penelitian lanjutan berupa penyebaran kusioner uji hedonik dan uji mutu hedonik kepada 25 panelis agak terlatih. Berdasarkan uji hedonik pada pembuatan mousse dengan penambahan kopi biji salak pondoh panelis menyatakan menyukai produk eksperimen F3 dalam aspek warna (4,20), aroma (4.40), tekstur (4,28), dan rasa (4,68). Berdasarkan uji mutu hedonik pada pembuatan mousse dengan penambahan kopi biji salak pondoh panelis menyatakan produk eksperimen F3 memiliki aspek berwarna Abu (4,52), beraroma kopi biji salak (4,80), tekstur lembut (4,28), dan rasa kopi biji salak (4,68) Berdasarkan uji hedonik pada pembuatan sponge cake dengan penambahan kopi biji salak pondoh panelis menyatakan menyukai produk eksperimen F3 dalam aspek warna (4,48), aroma (4.36), tekstur (4,12), dan rasa (4,20). Berdasarkan uji mutu hedonik pada pembuatan sponge cake dengan penambahan kopi biji salak pondoh panelis menyatakan produk eksperimen F3 memiliki aspek berwarna coklat (4,64), beraroma kopi biji salak (4,68), tekstur lembut F2 (4,08), dan rasa kopi biji salak (4,56).

Keyword : Uji Hedonik, Uji Mutu Hedonik, Mousse, Sponge Cake Kopi Biji Salak Pondoh.

Nilai Properti
: MUHAMMAD IKHWAN ARIEF FADILLAH, : 942019031, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2022, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Henry Winnarko, S.Pd., M.Pd.

E-mail :henry.winarko@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Ranti Rustika, S.S., M.Sc.

E-mail :

www.poltekba.ac.id