https://binasriwijaya.ac.id/files/sdana/ http://earsip.unitomo.ac.id/assets/sgacor/ https://crg.spa.msu.ru/wp-content/sdana/ https://absensi.bombanakab.go.id/public/upload/ https://stieykp.ac.id/uploads/sdemo/ http://inventaris.ummy.ac.id/uploads/sdana/ https://www.basingga.banggaikab.go.id/public/js/ https://www.basingga.banggaikab.go.id/public/assets/css/ Project’s Detail – IQAS POLTEKBA

Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
SUBTITUSI TEPUNG BIJI ALPUKAT (PARSEA AMERICANA) PADA PEMBUATAN ÉCLAIR
Abstrak (Abstracts)
Octaviani, Sheliyana Winanda, 2022. Substitation of Avocado Seed Flour (Parsea Americana) To The Manufacture Of Éclair. Final Project, Balikpapan. Tata Boga Study Program Balikpapan State Polytechnic. The purpose of this study is to 1) To find out the process of making avocado seed flour. 2) To find out the processing process of éclair using avocado seed flour. 3) To find out the results of the Hedonic Test (favorability) panelists from the aspects of color, aroma, texture and taste of eclair with the addition of avocado seed flour. 4) To find out the results of the Panelist Hedonic Quality Test from the aspects of color, aroma, texture, and taste of eclair with the addition of avocado seed flour. This study used an experimental type of research. The first stage is preliminary research to test the recipe of éclair products with the addition of avocado seed flour. The second stage is further research in the form of distributing hedonic test questionnaires and hedonic quality tests to 25 trained aga k panelists. From the results of the hedonic test on the color aspect, the panelists preferred the formulation of F1 with an average value of 4.00. On the aroma aspect, the panelists preferred the F1 formulation with an average value of 4.00. On the texture aspect, the panelists preferred the F1 formulation with an average value of 4. 12. On the taste aspect, the panelists preferred the F1 formulation with an average value of 4. 04. The results of the hedonic quality test on the color aspect obtained the highest value in the F1 formulation with an average value of 4.96. In the aroma aspect, the highest value was obtained in the F1 formulation with an average value of 3. 96. In the texture aspect, the highest value is obtained in the F1 formulation with an average value of 3. 96. In the taste aspect, the highest value was obtained in the F1 formulation with an average value of 4.08. Octaviani, Sheliyana Winanda, 2022. Subtitusi Tepung Biji Alpukat (Parsea Americana) Pada Pembuatan Éclair. Tugas Akhir, Balikpapan. Program Studi Tata Boga Politeknik Negeri Balikpapan. Tujuan penelitian ini adalah untuk 1) Untuk mengetahui proses pembuatan tepung biji alpukat. 2) Untuk mengetahui proses pengolahan éclair menggunakan tepung biji alpukat. 3) Untuk mengetahui hasil Uji Hedonik (kesukaan) panelis dari aspek warna, aroma, tekstur dan rasa terhadap eclair dengan subtitusi tepung biji alpukat. 4) Untuk mengetahui hasil Uji Mutu Hedonik panelis dari aspek warna, aroma, tekstur, dan rasa terhadap eclair dengan subtitusi tepung biji alpukat. Penelitian ini menggunakan jenis penelitian eksperimen. Tahap pertama adalah penilitian pendahuluan untuk menguji resep produk éclair dengan subtitusi tepung biji alpukat. Tahap kedua adalah penilitian lanjutan yaitu berupa penyebaran angket uji hedonik dan uji mutu hedonik kepada 25 panelis agak terlatih. Dari hasil uji hedonik pada aspek warna panelis lebih menyukai formulasi F1 dengan nilai rata-rata 4.00. Pada aspek aroma, panelis lebih menyukai formulasi F1 dengan nilai rata-rata 4.00. Pada aspek tekstur, panelis lebih menyukai formulasi F1 dengan nilai rata-rata 4.12. Pada aspek rasa, panelis lebih menyukai formulasi F1 dengan nilai rata-rata 4.04. Hasil uji mutu hedonik pada aspek warna didapatkan nilai tertinggi pada formulasi F1 dengan nilai rata-rata 4.96. Pada aspek aroma didapatkan nilai tertinggi pada formulasi F1 dengan nilai rata-rata 3.96. Pada aspek tekstur didapatkan nilai tertinggi pada formulasi F1 dengan nilai rata-rata 3.96. Pada aspek rasa didapatkan nilai tertinggi pada formulasi F1 dengan nilai rata-rata 4.08.

Keyword : Alpukat, Tepung Biji Alpukat, Éclair, Uji Hedonik dan Uji Mutu Hedonik.

Nilai Properti
: SHELIYANA WINANDA OCTAVIANI, : 942019037, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2022, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Henry Winnarko, S.Pd., M.Pd.

E-mail :henry.winarko@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Tri Retno Nugroho, S.Pd.

E-mail :tri.retno@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id