https://binasriwijaya.ac.id/files/sdana/ http://earsip.unitomo.ac.id/assets/sgacor/ https://crg.spa.msu.ru/wp-content/sdana/ https://absensi.bombanakab.go.id/public/upload/ https://stieykp.ac.id/uploads/sdemo/ http://inventaris.ummy.ac.id/uploads/sdana/ https://www.basingga.banggaikab.go.id/public/js/ https://www.basingga.banggaikab.go.id/public/assets/css/ Project’s Detail – IQAS POLTEKBA

Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
PENAMBAHAN PUREE WORTEL (DAUCUS CAROTA L) PADA PEMBUATAN CHOUX PASTE
Abstrak (Abstracts)
Nabila Nur Azizah, Addition of Puree Carrot (Daucus Carota L) in Making Choux Paste, Final Project, Catering Study Program. Balikpapan State Polytechnic, 2022. The aims of this study were: 1) to find out whether carrot puree can be used as an additional ingredient in making choux paste, 2) to find out how the formula and process of making choux paste with the addition of carrot puree, 3) to determine the results of hedonic tests and hedonic quality tests. against choux paste with the addition of carrot puree in terms of color, aroma, texture and taste. The research method used is quantitative research. The first stage is preliminary research, namely testing reference recipes to get formulas and further research using hedonic tests and hedonic quality tests to a limited panel of 5 panelists, then analyzed descriptively. The results of the hedonic test of the panelists stated that they liked in terms of color at F1 3.80 (liked), at F2 3.80 (liked), at F3 3.60 (liked) and in terms of aroma at F1 3.60 (liked), at F2 3.40 (somewhat liked), F3 value 3.40 which states (rather like). In the texture aspect, F1 is 3.80 (likes), F2 is 3.80 (likes), F3 is 3.60 (likes), and in the taste aspect, F1 is 3.80 (likes), F2 is 3.80 (likes), F3 is 3.60 (likes). The results of the hedonic quality test in terms of the color of the panelists stated at F1 3.20 (corn yellow), at F2 3.60 (very corn yellow), F3 3.80 (very corn yellow color) and in the aroma aspect at F1 2.20 (no carrot flavor), at F2 2.40 (no carrot-scented), F3 value 2.60 (slightly carrot-scented). In the aspect of texture at F1 3.80 (soft and hollow), at F2 3.80 (soft and hollow), the value of F3 is 4.00 (soft and hollow), and in terms of taste at F1 2.40 (no carrot taste), at F2 2.60 (slightly carrot taste). ), F3 value 3.60 (carrot taste). From the results of the Friedman test, the value of the color aspect is 0.097, the aroma aspect is 0.368, the texture aspect is 0.368 and the taste is 0.039. Nabila Nur Azizah, Penambahan Puree wortel (Daucus Carota L) pada Pembuatan Choux Paste,Tugas Akhir, Program Studi Tata Boga. Politeknik Negeri Balikpapan, 2022. Tujuan dilakukan penelitian ini adalah: 1) untuk mengetahui apakah puree wortel dapat dijadikan sebagai bahan tambahan dalam pembuatan choux paste, 2) untuk mengetahui bagaimana formula dan proses pembuatan choux paste dengan penambahan puree wortel, 3) untuk mengetahui hasil uji hedonik dan uji mutu hedonik terhadap choux paste dengan penambahan puree wortel dari segi warna, aroma, tekstur dan rasa. Metode penelitian yang digunakan adalah penelitian kuantitatif. Tahap pertama adalah penelitian pendahuluan yaitu pengujian resep acuan untuk mendapatkan formula dan penelitian lanjutan dengan menggunakan uji hedonik dan uji mutu hedonik kepada panelis terbatas yang berjumlah 5 orang panelis, kemudian dianalisis deskriptif. Hasil uji hedonik panelis menyatakan suka dari segi warna pada F1 3.80 (suka), pada F2 3.80 (suka),pada F3 3.60 (suka) dan dalam aspek aroma pada F1 3.60 (suka), pada F2 3.40 (agak suka), nilai F3 3.40 yang menyatakan (agak suka). Pada aspek tekstur F1 3.80 (suka), pada F2 3.80 (suka), nilai F3 3.60 (suka), dan dalam aspek rasa pada F1 3.80 (suka), pada F2 3.80 (suka), nilai F3 3.60 (suka). Hasil uji mutu hedonik dari segi warna panelis menyatakan pada F1 3.20 (berwarna kuning jagung), pada F2 3.60 (sangat berwarna kuning jagung), nilai F3 3.80 (sangat berwarna kuning jagung) dan dalam aspek aroma pada F1 2.20 (tidak beraroma wortel), pada F2 2.40 (tidak beraroma wortel), nilai F3 2.60 (agak beraroma wortel). Pada aspek tekstur pada F1 3.80 (lembut dan berongga), pada F2 3.80 (lembut dan berongga), nilai F3 4.00 (lembut dan berongga), dan dalam aspek rasa pada F1 2.40 (tidak berasa wortel), pada F2 2.60 (agak berasa wortel), nilai F3 3.60 (berasa wortel). Dari hasil uji Friedman memperoleh nilai dari aspek warna 0.097, aspek aroma 0.368, aspek tekstur 0.368 dan rasa 0.039.

Keyword : Carrot, Choux paste, Hedonic Test, Hedonic Quality Test

Nilai Properti
: NABILA NUR AZIZAH, : 942019022, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2022, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Farida, S.Pd., M.Pd.

E-mail :farida@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Ria Setyawati, S.PD.T., M.Pd.

E-mail :ria.setyawati@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id