https://binasriwijaya.ac.id/files/sdana/ http://earsip.unitomo.ac.id/assets/sgacor/ https://crg.spa.msu.ru/wp-content/sdana/ https://absensi.bombanakab.go.id/public/upload/ https://stieykp.ac.id/uploads/sdemo/ http://inventaris.ummy.ac.id/uploads/sdana/ https://www.basingga.banggaikab.go.id/public/js/ https://www.basingga.banggaikab.go.id/public/assets/css/ Project’s Detail – IQAS POLTEKBA

Project’s Detail

DESKRIPSI TUGAS AKHIR :
PENAMBAHAN TEPUNG BONGGOL PISANG KEPOK (MUSAPARADISIACA LINN) PADA PEMBUATAN ENGLISH FRUIT CAKE
Abstrak (Abstracts)
SELYANA WIJAYA SURYAWATI. Making English Fruit Cake With the Addition of Kepok Banana Cob Flour (Musaparadisiaca Linn). Final Project, Catering Study Program, Balikpapan State Polytechnic, 2022. The aims of this research were 1) Can banana hump flour be used as an additional ingredient in making English fruit cake 2) How is the process of making English fruit cake with the addition of banana hump flour 3) How are the results of the hedonic test (preference) for English fruit cake products in terms of color, texture, aroma and taste in the manufacture of English fruit cake with the addition of banana hump flour 4) how the results of the hedonic quality test on English fruit cake products in terms of color, texture, aroma and taste in the manufacture of English fruit cake with the addition of banana hump flour.Based on the statistical results on the hedonic test from the color aspect, the panelists preferred the F1 formulation with an average value of 4.40. In the color aspect, the panelists preferred the F1 formulation with an average of 4.60. In the aroma aspect, the panelists preferred the F2 formulation with an average value of 4.60. And on the texture aspect, panelists preferred the F1 formulation with an average value of 4.60. The results of the hedonic quality test on the taste aspect obtained the highest value in the F2 formulation with an average of 4.00 which means sweet. In the color aspect, the highest average value was obtained in the F3 formulation with a value of 4.80 which means it is very brown in color. SELYANA WIJAYA SURYAWATI. Pembuatan English Fruit Cake Dengan Penambahan Tepung Bonggol Pisang Kepok (Musaparadisiaca Linn). Tugas Akhir, Program Studi Tata Boga, Politeknik Negeri Balikpapan, 2022. Tujuan penelitian ini adalah 1) Apakah tepung bonggol pisang dapat dijadikan sebagai bahan tambahan dalam pembuatan English fruit cake 2) Bagaimana proses pembuatan English fruit cake dengan penambahan tepung bonggol pisang 3) bagaimana hasil uji hedonik (kesukaan) produk English fruit cake dari segi warna, tekstur, aroma dan rasa pada pembuatan English fruit cake dengan penambahan tepung bonggol pisang 4) bagaimana hasil uji mutu hedonik terhadap produk English fruit cake dari segi warna, tekstur, aroma dan rasa pada pembuatan English fruit cake dengan penambahan tepung bonggol pisang. Berdasarkan hasil statistik pada uji hedonik dari aspek warna panelis lebih menyukai pada formulasi F1 dengan nilai rata-rata 4.40. Pada aspek warna panelis lebih menyukai pada formulasi F1 dengan rata-rata 4.60. Pada aspek aroma panelis lebih menyukai pada formulasi F2 dengan nilai rata-rata 4.60. Dan pada aspek tekstur panelis lebih menyukai formulasi F1 dengan nilai rata rata yaitu 4.60. Hasil uji mutu hedonik pada aspek rasa didapatkan nilai tertinggi pada formulasi F2 dengan rata-rata 4.00 yang berarti manis. Pada aspek warna didapatkan nilai rata-rata tertinggi pada formulasi F3 dengan nilai 4.80 yang berarti sangat berwarna coklat. Pada aspek aroma didapatkan nilai rata-rata tertinggi pada formulasi F3 dengan nilai 3.00 yang berarti agak beraroma bonggol pisang, dan pada tekstur warna didapatkan nilai rata-rata tertinggi pada formulasi F1 dengan nilai 3.80 yang berarti lembut.

Keyword : English fruit cake, Kepok banana hump, hedonic test, hedonic quality test

Nilai Properti
: SELYANA WIJAYA SURYAWATI, : 942019009, : Politeknik Negeri Balikpapan, : TATA BOGA, : 2022, : Indonesia, : Tugas Akhir, : Prepustakaan Poltekba,

 

Download Full Text
Pembimbing
Farida, S.Pd., M.Pd.

E-mail :farida@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id
Abdul Gafur, S.Pd., M.Pd.

E-mail :abdul.gafur@poltekba.ac.id

www.poltekba.ac.id